Grafenul face betonul mult mai rezistent și mai eficient pentru planetă

de: Andreea Cuzub
04 05. 2018

Oamenii de știință au reușit să dezvolte o nouă tehnică pentru a incorpora grafenul în producția de beton. Materialul este de două ori mai puternic decât betonul obișnuit și a fost obținut cu ajutorul nanoingineriei.

Tehnica a fost realizată de oameni de știință de la University of Exeter’s Center for Graphene Science. Cu ajutorul acesteia, este redusă amprenta de carbon care apare în cazul producției convenționale a betonului.

De asemenea, materialul rezultat este de patru ori mai rezistent la apă decât betoanele existente. Potrivit profesorului Monica Craciun, introducerea grafenului reduce materialele necesare pentru realizarea betonului cu 50% – ceea ce duce la o reducere semnificativă a emisiilor de carbon, mai exact de 446 kilograme pe tonă.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Advanced Functional Materials. Potrivit cercetătorilor, tehnica implică costuri reduse și este compatibilă cu cerințele producției moderne. Materialul compozit poate fi folosit chiar și pe șantiere.

Profesorul Monica Craciun spune că materialul este unic din punct de vedere al durabilității și rezistenței la apă. Ea mai spune că materialul este perfect pentru zonele care necesită lucrări de întreținere și care sunt dificil de accesat.

Autorul principal al studiului, Dimitar Dimov, spune că acesta este un prim pas crucial către o industrie de construcții mai durabilă. „Găsirea unor modalități mai ecologice de a construi reprezintă un pas important în direcția reducerii emisiilor de carbon din întreaga lume”, a declarat doctorandul. El mai crede că grafenul poate contribui și la protejarea mediului.

Un studiu efectuat la Institutul de Științe Fotonice din Spania susține că grafenul este util și pentru fabricarea panourilor solare. Până acum, siliciul a fost materialul standard folosit pentru construcția acestora. Cercetarea susține că, spre deosebire de siliciu, care generează doar un singur curent de electroni pentru fiecare foton absorbit, grafenul poate produce mai mulți electroni.

Deși aplicarea grafenului în panourile solare este doar teoretică, potențialul evidențiat în studiu este remarcabil.